اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا یا IOT چیست؟
اینترنت اشیا یا چیزها و به قول معروف IOT به مجموعه ایی از سیستم های وابسته به هم یا دستگاه های مکانیکی یا ماشین آلات دیجیتال یا اشیا یا حتی انسان ها گفته میشود به شرطی که دو عامل را دارا باشند:
۱- دارای یک شناسه منحصر به فرد یا به اصطلاح (UIDs) باشند
۲- قابلیت انتقال داده ها بر بستر شبکه را دارا باشند
و همچنین نیازی به دخالت ماشین یا انسان نباشد.
چیزها در اینترنت چیزها میتواند یک سنسور باشد در اتومبیل شما که وقتی باد تایر کم شد به راننده اخطار دهد و یا میتواند یک زیست تراشه یا (biochip) باشد که در بدن حیوانات و در اینده ای نزدیک در بدن انسان ها قرار داده میشود و یا هر چیز دیگری که فکرش را بکنید که قابلیت گرفتن ادرس IP و انتقال داده ها در بستر شبکه را دارا باشد.
به صورت روزافزونی سازمان ها در صنایع مختلف در حال استفاده و رو اوردن به iot یا همان اینترنت اشیا میباشند.
به همین دلیل درک بهتر مشتریان و بهتر کردن خدمت و سرویس به مشتریان و بهبود خدمت باعث افزایش ارزش کسب و کار در این رشته میشود.
تاریخچه اینترنت اشیا (IOT):
کوین اشتون از بنیانگذاران Auto Id از دانشگاه MIT برای اولین باز مفهوم اینترنت اشیا را بیان کرد.
اگر چه اشتون اولین بار اینترنت اشیا را وارد دنیای ما کرد اما قبل از او در سال ۱۹۷۰ دستگاه متصل به اینترنت و محاسبات فراگیر تعبیه شده بوده است.
اینترنت اشیا از همگرایی چه علم ها و تکنولوژی هایی بدست امد؟
اینترنت اشیا از همگرایی تکنولوژی وایرلس یا بی سیم و سیستم های میکروالکترومکانیکی (MEMS) و میکروسرویس ها و همچین خود اینترنت به وجود امده است.
برای مثال اولین دستگاه در این حوزه دستگاه کک در دانشگاه کارنگی ملون در اوایل سال ۱۹۸۰ بود که کار ان از طریق وب میتوانستند وضعیت دستگاه نوشابه را مشخص کنند که آیا نوشابه میدهد یا نه.
اینترنت اشیا از ارتباط ماشین با ماشین (M2M) یعنی ماشین های متصل شده به هم از طریق اینرنت بدون تعامل انسان تکامل یافته است.
در سطح بعدی ماشین با ماشین (M2M) اینترنت اشیا یک شبکه از میلیاردها حسگر و دستگاه هوشمند است که افراد، سیستم ها و برنامه های کاربردی دیگر را برای جمع آوری و اشتراک گذاری داده ها به هم متصل می کنند.
در اواسط سال ۲۰۱۰ دولت چین اعلام کرد که اینترنت اشیا را در اولیت ۵ ساله کشورش قرار خواهد داد.
اینترنت اشیا IOT چگونه کار میکند؟
اکوسیستم IoT شامل دستگاه های هوشمند مبتنی بر وب است که با استفاده از پردازنده های جاسازی شده، سنسورها و سخت افزار ارتباطی برای جمع آوری، ارسال و عمل بر روی داده هایی که از محیط آنها به دست می آورند، استفاده می شود. دستگاه های IoT داده های سنسور را جمع آوری می کنند با اتصال به دروازه یا Gateway که داده ها به ابر منتقل می شود تا تجزیه و تحلیل شده در محلی انجام شود. گاهی اوقات این دستگاه ها با سایر دستگاه های مرتبط ارتباط برقرار می کنند و بر اطلاعاتی که از یکدیگر دریافت می کنند عمل می کنند. دستگاهها اکثر کارها را بدون دخالت انسان انجام میدهند، اگر چه افراد میتوانند با دستگاهها تعامل داشته باشند – به عنوان مثال، آنها را تنظیم، دستورالعملها یا دسترسی به دادهها میدهند.
پروتکل های اتصال، پروتکل های ارتباطی که با این دستگاه های فعال شده و توسط وب مورد استفاده قرار می گیرند، عمدتا به برنامه های کاربردی IoT اختصاص یافته بستگی دارد.
مزایای اینترنت اشیا یا IoT چیست؟
اینترنت چیزها مزایای زیادی را برای سازمان ها ارائه می دهد و آنها را قادر می سازد تا:
• نظارت بر فرایندهای کلی کسب و کار خود
• بهبود تجربه مشتری؛
• صرفه جویی در وقت و پول
• افزایش بهره وری کارکنان؛
• مدل های کسب و کار را ادغام و سازگار کنید.
• تصميم گيری بهتر در مورد کسب و کار
• درآمد بیشتری کسب کنید.
IoT شرکت ها را تشویق می کند تا راه هایی را که به کسب و کار، صنایع و بازارشان می آیند بازنگری کنند و به آنها ابزارهایی برای بهبود استراتژی های کسب و کار خود بدهند.
مصرف کننده ها و بازار برنامه های کاربردی IOT
برنامه های کاربردی در اینترنت اشیا بسیار وسیع میباشند مثلا برنامه ای برای ماشین ها یا برای انرژی یا چیزهای دیگر.
در بخش مصرف کننده ها به عنوان مثال، خانه های هوشمند است که با استفاده از سنسورها و لوازم مختلف میتوان گرما و سرما و روشنایی و غیره را از طریق اینترنت و حتی موبایلتان کنترل کرد.
دستگاه های پوشیدنی با سنسور و نرم افزار خاصشان میتوانند در صورت لزوم و در مواقع حساس به دیگران اطلاع بدهند.
دستگاه های پوشیدنی بیشتر برای مراقبت استفاده میشوند مثلا دستبند هوشمندی که میزان ضربان یا علايم حیاتی یا موثعیت فرد را نشان میدهد و در مواقع حساس و اضطراری به خوانده آن فرد اطلاع میدهد.
در بهداشت و درمان نیز، IoT یا اینترنت اشیا قابلیت های زیادی از خود نشان میدهد . به عنوان مثال مانیتور کردن وضعیت بیماران به صورت هوشمند و یا نشان دادن وضعیت دارو ها در داروخانه و غیره.
به عنوان مثال، ساختمان های هوشمند می توانند هزینه های انرژی را با استفاده از سنسورهایی زیادی که در ساختمان استفاده شده است، کاهش دهد.مثلا درجه حرارت می تواند به طور خودکار تنظیم شود . در زمانی که افراد در اتاق هستند سیستم تهویه به کار می افتد و دمای محیط را به حالت نرمال میبرد و در صورتی که کسی در اتاق یا ساختمان نباشد توسط حسگر ها شناسایی شده و بعد سیستم و کولر یا بخاری از کار می افتد تا در انرژی صرفه جویی شود.
اینترنت اشیا در کشاورزی نیز کاربرد دارد. سیستم های هوشمند کشاورزی مبتنی بر IoT می توانند ، نور، دما، رطوبت خاک را با استفاده از سنسورهای متصل در خاک کنترل کنند.
IoT نیز در اتوماسیون سیستم های آبیاری نقش مهمی دارد.
در یک شهر هوشمند، سنسورهای IoT و استقرار، مانند چراغ های هوشمند و دوربین های هوشمند، می تواند به کاهش ترافیک، حفظ انرژی، نظارت و حل مشکلات زیست محیطی و بهبود بهداشت کمک کند.
امنیت و حریم خصوصی IoT
اینترنت اشیا میلیاردها دستگاه را به اینترنت متصل می کند و شامل استفاده از میلیاردها نقطه داده است که همه آنها باید امن شوند. با توجه به سطح حمله گسترش یافته، امنیت IoT و حریم خصوصی IoT به عنوان اصلی ترین نگرانی مطرح می شود.
یکی از بدترین حملات اخیر IoT Mirai، بود که از نوع DDOS بود .مهاجمان دسترسی به شبکه را با استفاده از دستگاه های ضعیف IoT به دست آوردند.
تولیدکنندگان باید دستگاه های خود را به سرعت اپدیت نمایند یا دچار چنین مشکلاتی نشوند.
علاوه بر این، دستگاه های متصل در اینترنت اشیا اغلب از کاربران می خواهد اطلاعات شخصی خود، از جمله نام ها، سنین، آدرس ها، شماره تلفن ها و حتی حساب های رسانه های اجتماعی خود را وارد کنند و این اطلاعاتی است که برای هکرها بسیار حایز اهمیت میباشد.
با این حال، هکرها تنها تهدیدی برای اینترنت اشیا نیستند؛ حریم خصوصی یکی دیگر از نگرانی های عمده برای کاربران وسایل اینترنت اشیا است. به عنوان مثال، شرکت هایی که دستگاه های IoT یا اینترنت اشیا مصرف کننده را تولید و توزیع می کنند می توانند از این دستگاه ها برای دستیابی و فروش اطلاعات شخصی کاربران استفاده کنند.
به غیر از از دست رفتن و لو رفتن داده های شخصی، اینترنت اشیا ممکن است به زیرساخت های حیاتی، از جمله برق، حمل و نقل و خدمات مالی آسیب برساند.
آینده اینترنت اشیا IOT
- Bain & Company انتظار دارد درآمد سالانه اینترنت اشیا IoT در سخت افزار و نرم افزار تا سال ۲۰۲۰ بیش از ۴۵۰ میلیارد دلار باشد.
- McKinsey & Company برآورد می کند درآمد اینترنت اشیا IoT تا سال ۲۰۲۵ به ۱۱٫۱ تریلیون دلار برسد.
- IHS Markit معتقد است که تعداد دستگاه های متصل به اینترنت اشیا (IoT) سالانه ۱۲٪ افزایش خواهد یافت و تا سال ۲۰۳۰ به ۱۲۵ میلیارد دستگاه برسد.
- گارتنر معتقد است که ۲۰٫۸ میلیارد اشیا متصل شده تا سال ۲۰۲۰ مورد استفاده قرار خواهد گرفت و مجموع هزینه های دستگاه های IOT و خدمات تا سال ۲۰۱۸ به ۳٫۷ تریلیون دلار می رسد.
آینده برای اینترنت اشیا است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.